Над 60 оригинални творби на Салвадор Дали представя колекция „Кесаури“ в РХГ 

0

Изложбата „Материализация на сюрреализма“, която включва над 60 оригинални творби на Салвадор Дали от частната колекция „Кесаури“, бе открита тази вечер в Русенската художествена галерия. 

Експозицията включва литографии, произведения в сребро, гоблени, сериграфия върху коприна, дизайнерски произведения. Изложбата е разделена на пет тематични раздела – „Сюрреалистични цветя“, „Дванадесетте апостоли или рицарите от кръглата маса“, „Бенвенуто Челини“, цикъл от илюстрации към „Старецът и морето“ от Ърнест Хемингуей и други различни произведения на Салвадор Дали. Автографът на Дали върху тях е общоприето доказателство за авторство и оригиналност на произведението и е защитен от всички съществуващи закони за авторското право. 

Василий Кесаури, който е куратор на изложбата и представител на организацията – притежател на творбите, обясни, че той и семейството му се занимават с тази дейност повече от 10 години. Досега са подредили 130 експозиции. По думите му колекция „Кесаури“ притежава над 3000 оригинални творби на различни автори.  

„Нашето семейство притежава и огромно количество от оригинални медали на Дали, която е най-голямата подобна колекция от медали на този автор“, каза Кесаури. 

Русенци и гостите на града могат да видят произведенията до 26 октомври т. г. 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук