Над 800 хил. българи вярват, че с ваксина за Covid ще им поставят чип

0
245

Над 800 хил. българи вярват, че целта на ваксината срещу коронавируса всъщност е населението да бъде чипирано. Това сочат резултатите от социологическо проучване на агенция „Тренд“.

Според данните 16% от участниците са съгласни, че целта е да им се поставят чипове, за да бъдат контролирани. Проуването все пак отчита, че през юни вярващите на конспирацията с чипирането са били повече – 22%.

„Друга конспиративна теория която тествахме отново през ноември, е свързана с твърдението, че Бил Гейтс стои зад пандемията от коронавирус, за да контролира хората през чипове, които ще бъдат поставяни заедно с ваксината. 14% са съгласни с това твърдение, а през юни делът е бил 21%“, посочват от агенцията.

Коронавирусът е измама и не съществува. В това вярват 935 хил. българи или общо 17%, отчита още проучването. И тук обаче се отчита спад – преди 5 месеца с подобно твърдение са били съгласни 23% от хората.

Голям броят и на хората, които смятат, че коронавирусът е изкуствено създадена болест – 52%. 45% пък са убедени, че това е направено, за да печелят фармацевтичните компании. 25% са убедени, че ваксина има, но произодителите й я крият с цел болестта да се разпространи, а те да спечелят повече. 1/3 от българите пък смятат, че коронавирусът не е по-опасен от сезонен грип.