Над 850 жертви на земетресението в Непал, няма данни за ранени българи

0

nepal_quake05По информация на посолството на България в Индия, акредитирано и за Непал, към момента няма данни за пострадали български граждани в резултат на разрушителното земетресение.
Трусът е регистриран в 8 ч. и 11 мин. българско време. Силният трус и последвалите затихващи трусове, с магнитуд между 7,1 и 5,3 по Рихтер са усетени и в Северна Индия, Бангладеш, Тибет, както и в целия регион в радиус от близо 800 км.
nepal_quake03По информация на Франс прес лавина, отприщена в резултат на силното земетресение в Непал, е помела базов лагер на алпинисти под Еверест. Загинали са най-малко десет чужди алпинисти. Военно-транспортен самолет на индийските ВВС със спасители и хуманитарна помощна борда е изпратен в Непал. На борда на самолета се намират 50 спасители. До вечерта за Непал ще излетят още два индийски военно-транспортни самолета с хуманитарна помощ за пострадалото население.
nepal_quake02Мощното земетресение и последвалите вторични силни трусове са срутили 9-етажна историческа кула в непалската столица Катманду. На място са открити телата на десетки загинали. Стотици са ранени, има още затрупани хора под рухнали сгради в Катманду.