Над 93% от новозаразените не са ваксинирани

0
Ангел Кунчев, Снимка: БГНЕС

93.8% от заразените с коронавирус през изминалата седмица не са ваксинирани. Това заяви пред Нова телевизия главният здравен инспектор Ангел Кунчев. По думите му имунизацията има голяма ефективност, но у нас процентът на ваксинираните е много малък.

„Има два проблема. Казваме, че трябва да се ваксинираме. И обществото започва да говори как сме медицински фашисти, ваксините са страшни и няма да се ваксинират. Добре, тогава казваме на хората да спазват мерките. И те заявяват, че това е дискриминация. Съответно резултатът е ясен”, каза Кунчев.

Случаите на COVID-19 продължават да растат, едва един на 5 българи имунизиран!

По думите нови мерки на национално ниво ще бъдат наложени при достигане на средно ниво от 300 заразени на 100 хил. души. В момента ситуацията е сериозна в Търново, Русе и Търговище. Кунчев обясни, че се е срещнал с местните щабове и очаква мерки от тях.

„Мисля, че поне засега данните са, че наистина вълната ще е малко по-лека, но по-скоро откъм тежест на протичане. Откъм бройка на заразените обаче няма да е толкова лека, защото Делта вариантът се предава лесно. Пикът ще достигнем още в края на август“, каза здравният инспектор.