Наематели на общински жилища протестираха в Добрич

0

Наематели на общински жилища в Добрич излязоха на протест срещу решението на местната администрация да взема депозит от 3 наема.

За живеещите в бившите общежития по ул. „Калиакра” това означава около 300 лева. По думите им, сумата е непосилна за много от тях, затова те внесоха подписка с искане за отмяна на решението.

Промените в Наредбата за реда и условията за настаняване под наем в жилища от общинския фонд на Добрич бяха внесени в ОбС преди 5 месеца. Гласуването отне повече от час и половина, а съветниците спориха дълго доколко те са социално допустими.

„Това е гаранция за добра поддръжка на жилищата, които се ползват за социални услуги. Неведнъж сме били свидетели на много разрушени вътре жилища, които впоследствие ни е коствало не стотици, а хиляди левове възстановяване“, каза кметът на Община Добрич Йордан Йорданов.

Договорите с „Жилфонд“ се преподписват на 3 години. Депозитът важи както за нови, така и за стари наематели. Обитателите на общежитията плащат и такса смет, която е около 60 лева на апартамент.

Въпреки ремонтите, които правят сами, наемателите не могат да се справят с големите проблеми в сградата. В момента тече дело срещу общинската фирма „Жилфонд инвест”. То е за 200 000 лева задължения към ВиК от наематели, които не са си плащали водата. Отделни семейства дължат по 2-3 хиляди лева.

Хората недоволстват и от инфраструктурата около общежитията, където липсва осветление, достъпът до сградите е затруднен, както и липсват условия за хора с увреждания, майки с колички и др.

Наемателите искат решението на Общинския съвет да бъде преразгледано и проблемът да бъде решен справедливо за редовните платци.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили