Находки от римско време разкриха в Русенско

0

Находки от римско време са разкрити при археологически разкопки разкриха край русенското село Новград.

Експедицията е част от българо-германски изследователски проект. Специалистите проучват селища, укрепления и гробници в околностите на населеното място. По думите на ръководителя на експедицията проф. Свен Конрад от университета в германския град Тюбинген основен метод е извършването на системни обходи по полетата, при които се картографират повърхностните находки като керамика и керемиди. Използват се също въздушни и сателитни снимки на района. Откритите селищни образувания, надгробни могили и други обекти се регистрират в археологическата карта на България.

Проучванията са извършени под ръководството на д-р Георги Иванов от Националния археологически институт при Българската академия на науките. В експедицията участват и специалисти от музеите в Русе и Горна Оряховица, както и студенти.

Поредното изследване се фокусира върху неизследвана територия по поречието на река Янтра между селата Новград и Джулюница. Друг акцент в проучването е укреплението Неокастро. Съоръжението е построено през Второто българско царство и заедно със селището се смята за основоположник на село Новград. В района, в скалите над река Янтра, се наблюдават останки от скален манастир, чието съществуване вероятно е свързано с укреплението.

„Работата по проекта ще продължи в края на лятото, когато ще бъдат възобновени разкопките в района на село Новград“, информират от община Ценово.

Най-добрата агенция за подбор на персонал

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук