Най-много случаи на Омикрон – в София и Русе

0

Най-много проби с положителен резултат за варианта Омикрон са установени в София и в Русе.

Това показват данните на Националния център по заразни и паразитни болести. Клиничните проби са взети от лица с COVID-19 до 10 януари и са изпратени от 63 различни лечебни заведения от 21 области на страната. След извършено целогеномно секвениране положителен резултат са дали 43.5% от изследваните проби.

До 10 януари този много по-заразен, но по-лек вариант е засечен в 18 области, като най-много случаи – 130, са установени в столицата. На второ място е Русе с 28 положителни проби. Следват Бургас и Пловдив по 13, Перник – 7, Велико Търново и Пазарджик – по 5, Варна и София-област – по 4, Габрово и Сливен – по 3, Благоевград, Кюстендил, Монтана, Плевен и Смолян – по 2), Стара Загора и Хасково – по една положителна проба.

От здравното министерство уточняват, че Националният център по заразни и паразитни болести продължава да наблюдава разпространението на SARS-CoV-2 в страната с акцент за търсене на варианти с ускорено разпространение, променена вирулентност и имуногенност, които са с повишено значение за общественото здраве.