Най-силното земетресение в Европа е регистрирано в България

0

Най-силното земетресение в континентална Европа за последните 150 години е станало в България.

Това показват данни на Геофизичния институт към БАН. То е регистрирано на 4 април 1904 година в с. Крупник, община Симитли. Тогава районът е бил разтърсен от два мощни труса с магнитуд 7,8 и 7,2 по скалата на Рихтер.

Жертвите са над 200, а щетите са огромни. До основи са сринати селата Крупник и Симитли. Големи разрушения има в градовете Джумая (Благоевград), Банско и Разлог.

Земетресението е наречено Крупнишко, а там и до днес се носят легенди за овчаря дядо Стойне, който бил със стадото си високо над реката в Кресненския разлом, когато изведнъж видял под себе си как земята се разцепила и Струма спира да тече. Дядото разказвал, че водата започнала да потъва в недрата на каньона, а околните ридове се свлекли за секунди. Той се спасил, защото бил на най-високото място и прибирайки се към Крупник станал свидетел как всичко наоколо се променя пред очите му. И така, няколко дни река Струма потъвала в огромна водна пещера, а после си проправила сама съвсем ново корито. Легендата се преплита с географски вярното, тъй като учените наблюдават промяна в целия ландшафт на района вследствие от земетресенията.

Трусовете в района на с. Крупник и Кресна продължават да са чести и днес, за щастие – със слаба сила.

зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук