Налъми, транзисторен приемник „ВЕФ“

Налъми, транзисторен приемник „ВЕФ“ станаха музейни експонати

Автор:
18 май , 2017  

Налъми, транзисторен приемник „ВЕ Ф“, синя чавдарска връзка са част от елементите, вплетени в инсталацията „Свидетелски истории, оспорвани истории– музеефициране на близкото минало”.

С нея Регионалният исторически музей в Русе отбелязва Международния ден на музеите – 18 май. Експозицията въвежда своите посетители в процеса на превръщане на предмети, познати от всекидневието на мнозина, в музейни експонати. На преден план са изведени не толкова самите предмети, колкото тяхната интерпретация на няколко нива – особеност, която произтича от свидетелските разкази от епохата.

Налъмът например е квалифициран веднъж като средство, използвано някога в обществените бани и втори път – като „ежедневна обувка“ на лагерниците в Белене. „ВЕФ“-ът пък е определен като средство за слушане на забранените преди години радиостанции като „Свободна Европа“, ББС, „Свобода“ и като продукт на техническата революция в резултат на развитие на полупроводниковата техника. Не липсва и синята “чавдарска” връзка, която до не толкова отдавна “украсяваше” гърдите на всяко българско дете.

Проучването на близкото минало е предизвикателство, породено от близостта на епохата и преплетено с поляризираните възприятия на нейните свидетели и участници в резултат на идеологизацията в условията тоталитарна власт, подчерта директорът на музея проф. Николай Ненов.

Инсталацията е по повод Международния ден на музеите – 18 май, който през настоящата 2017 година се отбелязва от ИКОМ под надслов „Музеите и оспорваните истории: да кажем в музеите неизразимото“ (Museums and Contested Histories: Saying the Unspeakable in Museums).Comments are closed.