Намалиха заплатите на лекарите в МБАЛ-Русе, БЛС обявява „стачна готовност“

3
4230
УМБАЛ „Канев“ набира желаещи

Причината е по-малкото средства, които Националната здравноосигурителна каса превежда към болницата от месец. От септември касата превежда едва 80 % от заработеното по клинични пътеки към лечебните заведения, което води до колосална криза в здравеопазването.

anton_vajarov01„За момента заплатите на лекарите са на минимума. Трудовите възнаграждения на медицинските сестри в Русенската болница няма да се пипат, защото са и без това достатъчно ниски. В момента проблема е огромен, тъй като за страната има недостиг от 167 милиона лева в сферата на здравеопазването”, коментира д-р Антон Въжаров, който е председател на Българския лекарски съюз за Русе.

Плановете на касата са догодина не само да не бъдат компенсирани тези липси, а напротив, сумата да бъде намалена с още 200 милиона лева. Това е провокирало БЛС да обяви стачна готовност от средата на следващия месец. За 8 ноември е насрочено събиране на председателите на регионалните колегии, където ще се уточни как ще протече протеста.

„Смятам, че нещата ще излязат извън контрол. Ние можем да говорим всичко, но когато си получат фишовете лекарите ще излязат спонтанно на протест”, коментира д-р Въжаров. Той допълни още, че е крайно време да има ясна позиция от страна на държавата по отношение на здравеопазването, защото последиците ще бъдат много тежки за всички, включително и усложнение на състоянието на лекуваните пациенти заради това, че болниците няма да разполагат с пари за качествени лекарства.

Въжаров допълни, че всяко правителство идва с обещания за реформи, а нищо не се прави, защото никой не знае какви действия да предприеме. По думите му, ако средства за болниците не бъдат осигурени, ще се върнем в средата на 90-те години, когато пациентите постъпваха за лечение с медикаментите и необходимите консумативи. В противен случай, болниците няма да имат възможност да лекуват пациентите с качествени лекарства. Изход от тежката ситуация бил да се направи здравна карта и да се прецени каква е легловата база необходима за всеки град, в това число и нашия, тъй като в момента лечебните заведения имали повече легла отколкото са необходими за пациентите.

Друг огромен проблем заради липсата на средства се оказва недостигът на лекари в отделенията на болницата. Половината персонал на лечебното заведение вече се бил преместил зад граница, където трудът и качествата им са оценени подобаващо.

3 КОМЕНТАРИ

  1. Пред съда 18:30 oт понеделник до петък, четвърти месец. Кат почнете да мрете от глад всичките ще наизлизате.