Намалява възрастовата граница при диабет-тип 2

0
56
Намалява възрастовата граница

Намалява възрастовата граница при диабет-тип 2, заболяването е било намирано даже у деца на по осем-девет години, които са били с наднормено тегло.

Това каза във връзка със Световния ден на диабета д-р Антоанела Славчева- началник на отделението по ендокринология в УМБАЛ-Русе. По думите й, основната причина за диабет-тип 2, е неправилното хранене, затлъстяването и обездвижването.

„Статистиката от последните 27 години показва, че през отделението на болницата в Русе годишно преминават около 1000 болни от захарен диабет“, каза още д-р Славчева. По думите й парадоксалното е, че бройката е почти константна, което според нея означава, че има необхванати пациенти. Тя даде пример, че наскоро 62-годишен мъж бил приет в отделението с много висока стойност на кръвната захар – 40, като му е назначено инсулинолечение. Пациентът не се е изследвал досега и затова толкова късно е установен с диабет.

Д-р Славчева допълни, че здрав човек трябва веднъж годишно да си измерва кръвната захар. При хората с наднормено тегло, с индекс на телесна маса над 25, както и при тези с наследственост в рода контролът трябва да е поне на шест месеца.

Както ТВН вече съобщи, по повод на Световния ден за борба с диабета двете университетски болници “Русе” и “Медика Русе” организираха безплатни измервания на кръвната захар.