Намаляват отпадналите ученици в Русенско, над 50 деца се върнаха в училище

0

52 деца от русенска област са върнати обратно в класните стаи през последните два месеца.

Това стана ясно по време на среща, в която участваха и експерти от Областната администрация, които са пряко ангажирани с процеса. 31 екипа, в които са включени близо 400 души, са издирвали отпадналите ученици, а със семействата им са работили педагози и социални работници.

Статистиката сочи, че за последните пет години в региона делът на необхванатите в образователните институции деца и ученици е намалял с 14%. Ако през юли 2017-а, когато е започнала работата по споменатия механизъм децата, за които не е имало никаква информация в специализираната информационна система, са били 4212 от общо 23 918, то към края на миналия месец те вече са едва 246 от 29 277. Тези данни извеждат областта на едно от челните места в страната. За сравнение общият дял на необхванатите в образователната система в България е 5.28%, като в началото на миналата учебна година е бил 5.44 %.

Според експерти една от водещите причини за отпадане на децата и учениците в предучилищна възраст от образователната система е липсата на ангажираност и подкрепа от страна на семейството. Други семейни причини, отсъствия по неуважителни причини и пропуски в обучението също водят до отпадане от училище. По последни данни през настоящата учебна година 71 деца и ученици са отпаднали от образователната система, като 9 от тях са били в предучилищна възраст. Най-много отпаднали има в община Русе – 37, а без отпаднали се оказва единствено Две могили. Оказва се, че други 4 305 русенчета на възраст между 4 и 16 години са в чужбина. За съжаление по този показател се наблюдава почти двойно увеличение от 2017-а насам. Ако в средата на 2017-а емигриралите със своите семейства деца са били 2220, то сега те са над 4300. Независимо от този факт обаче се наблюдават и някои положителни тенденции. Незаписаните спадат повече от 12 пъти – от 422 деца и ученици през 2017 година до 34 през 2022-а. Процентът на отпадналите също бележи рязък спад. През 2017 отпадналите от образователната система са били 130, а сега те са 71. Близо девети пъти спада и броят на децата, за които няма информация.

Най-добрата агенция за подбор на персонал

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук