Направиха първа копка на АМ „Русе – Велико Търново“, русенци поискаха и чист въздух

0

Изграждането на така желаната от русенци, а и не само от тях, магистрала „Русе – Велико Търново“ започна днес.

Символичната първа копка на път II-54 Бяла – Ценово направиха премиерът Николай Денков, министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков и зам.-министърът на транспорта Димитър Недялков. Трасето ще е с дължина от близо 133 км. То ще започва от района на Дунав мост при Русе и ще достига до град Дебелец, където трафикът се разделя в посока „Шипка“ и Прохода на Републиката. Предстои през пролетта да започне изграждането на участъка от Русе до Бяла и да се проектира окончателно участъка от Бяла до Велико Търново.

Трасето е с автомагистрален габарит с две активни и една аварийна лента за движение в посока, средна разделителна ивица и банкети. Предвидени са необходимите пътни възли и връзки, за да може гражданите от отделните населени места да имат бърз и удобен достъп до трасето на аутобана.

Изпълнител на проектирането и строително-монтажните работи /инженеринг/ на участък 2 Обхода на Бяла, с дължина 35,4 км, на който ще бъде направена първата копка, е ДЗЗД „АМ РУСЕ ТЪРНОВО“. Стойността на договора е 660,4 млн.лв. без ДДС. Строителният надзор е възложен на ДЗЗД „ЛИДЕР КОНСУЛТ“. Стойността на договора е 10,8 млн.лв. без ДДС.

По думите на министъра на регионалното развитие Андрей Цеков, срокът да изпълнение на всеки един от лотовете е пет години след издаването на разрешенията за строеж. Предстои и възлагане и проектиране на продължението на магистралата от Велико Търново до магистрала „Марица“, а оттам вече със скоростни пътища към граничен пункт „Лесово“ и граничен пункт „Маказа“.

3D анимация как ще изглежда обходът край Бяла можете да видите ТУК

Преди церемонията група русенци издигнаха транспарант „Спрете геноцида над русенци!“, с който изразиха недоволството си от бездействието на институциите към проблемите, свързани със замърсяването на въздуха над Русе.

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук