Напрегнат дебат в ЕК заради България

0

Мониторингът на Механизма за сътрудничеството и проверката  /МСП/ на ЕК спрямо България не е прекратен, въпреки обратното твърдение на  българското правителство. Тоа стана ясно днес, по време на дискусии и обсъждания в  Комисията по граждански свободи  в ЕП, по отношение на България.

Именно дебатът за ставащото в страната ни бе акцент в разговорите и обсъжданията в ЕК днес.

 

„ЕК не може да направи кой знае какво по отношение на държавите членки. Нека да сме наясно – ЕК не може да играе ролята на прокурор. Тук трябва да се намесят държавите членки“.

Тази теза изрази пред членовете на Комисията -Вера Йоурова от Чехия, която е Заместник-председателката на ЕК и отговаря за правосъдието.

Според публикация в електронното издание на в. Сега, „Европейската комисия изпадна в неудобство днес в Европарламента, защото бе атакувана от много евродепутати, че проявява необективен подход към България и си затваря очите пред проблемите, заради които протестира българското общество.“

По време на дебатите  зам. председателката на Комисията  по гражданските  свободи  Йоурова  се е опитала с общи думи да заобиколи острите проблеми, като е акцентирала на стари констатации по Механизма  за сътрудничество и проверка за напредъка на България, чрез законодателни и структурни промени.

Въпреки старанието й да оневини Еврокомисията за снизходителния й подход към българското правителство, тя е признала, че има „голям проблем с отчетността на главния прокурор, защото България не изпълнява препоръките на Венецианската комисия. Също така посочи и катастрофалното положение на свободата на медиите“, пише още в. „Сега“.

На 23 този месец В ЕП трябва да бъде изслушан първият доклад  по подготвяния нов механизъм  за върховенство на закона във всички държави в ЕС.

Ирландката  евродепутатка от Групата на Европейската обединена Левица Клеър Дейли , която е член в Комисията, е репликирала Йоурова с думите, че : „бездействието на ЕК е равносилно на съучастие“ ( на управляващите в България).

Не съм “ съучастничка на Борисов“, е бил отговърт на чешката евродепутатка.

Ето и цялото изказване на  Клеър Дейли:

 

„Шокирана съм от думите на еврокомисар Вера Йоурова за ситуацията в България. Мисля, че те представят картина, напълно противоположна на реалността в тази страна.

Ако Европейската комисия наистина смята, че напредъкът в България през последните 13 години е добър, то заключението ми е, че вие сте или дълбоко некомпетентни, или че напълно слугувате на интересите на Бойко Борисов заради връзките му с определени групи в този парламент и с интереси в Европейския съюз.

Той достатъчно хитро избягва да преследва малцинствата, така както го правят Унгария и Полша, за да си спести остри критики за това, че управлява най-корумпираната държава в ЕС с най-бедното население. Разполагаме с безспорни свидетелства за връзките му и взаимодействието му с главния прокурор Иван Гешев. Той му казва кого да преследва, как да прикрива твърденията срещу него за пране на пари в Испания, за тормоз на съдии и т.н.

Сега хората са по улиците, където полицията ги бие и пръска с лютив спрей, уважавани в обществото българи са затваряни, започнаха гладни стачки, а ние си говорим за мониторинг и напредък.

Сигурна съм, че хората, които споменавам, сега ни гледат и ни се присмиват. Гешев, когото поканихме, ни се присмива, присмива се на процедурите и механизмите на Европейския съюз, които са толкова откъснати от реалността. През април 2019 г. Европейската комисия каза, че Механизмът за сътрудничество и проверка не бива да бъде отменян. Сега се колебаете как да постъпите с него. Хората по улиците в София искат да знаят дали стриктно ще следите с този мониторинг, но също така и дали ще спрете парите на тези бандити. Защото европейските фондове овластяват тези хора и им позволяват да се развихрят в пълномащабна корупция, която всъщност наказва българите. Ще ви кажа, че е абсолютна срамота, че комисията се колебае по този въпрос и е съучастник в корупция.“

 

От българските евродепутати най-остро изказване е имала  Елена Йончева, която е призовала ЕК  да избере „кое й е по-скъпо – българската демокрация или Бойко Борисов“.

Общата констатация в хода на проведените дебати е, че в целия ЕС има влошаване на състоянието на медиите, не помогна да се скрият специфичните проблеми в България.

„Трябва да се прави разлика между държавите: Финландия е на 2-ро място в класацията, а България е на 111-то“, е посочила Елена Йончева.

И в двата дебата евродепутатите  са изразиха тревога, че полицията в България се отнася брутално към журналистите, които отразяват протестите. Отправен е  призив към главния прокурор Иван Гешев да обърне повече внимание на този проблем.

 

На сн. Вера Йоурова, евродепутат, сн. в. „Сега“