Напрежение в СИК в Русе заради проблеми с машините

0

Част ат машините създават напрежение в секционните избирателни комисии, съобщи председателят на Районната избирателна комисия в Русе Милена Хинкова.

Па думите й, причината е че понякога машините пускат бюлетина с изписан номер на секция и на машина след гласуване. От друга страна пускат нечетливи бюлетини или не пускат бюлетини за единия вид избори, като в конкретния случай не е много ясно дали повредата е в машината или избирателят е натиснал да гласува само за единия вид избор“, коментира Хинкова. За момента в РИК има и едно оплакване от гражданин, който твърди, че още на началния екран при електронното гласуване не е получил възможност да гласува за двата вида избори.

От Централната избирателна комисия са дали указания, че при нечетлива електронна бюлетина или скъсана на избирателя се позволява да гласува на хартия, а когато машината е  пуснала само единия вид бюлетина, т.е. само за единия вид избор, също може да се гласува с хартия. В такива случай обаче задължително се изготвя констативен протокол от СИК, прилага се излязлата бюлетина или се описва случая, обясни Милена Хинкова. Най-вероятно в 199 секция ще се преустанови машинното гласуване, поради проблем с машината. Все още се очаква решение на ЦИК.

По думите на Хинкова няма сериозни сигнали за нарушения, а в началото на изборния ден също не е имало проблеми и не се стигнало до сериозни промени в съставите на секционните избирателни комисии в областта.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук