НАСА планира обикаляща Земята ракета на SpaceX за космическата станция ‘Звезден кораб’

0

Внушителният диаметър на горната степен на Starship от 29,5 фута означава, че тя може да побере до 100 пътници едновременно.

NASA обяви сътрудничеството с SpaceX и други шест компании в рамките на инициативата „Сътрудничество за търговски космически възможности-2“ (CCSC-2), с което се отварят възможности за изграждане на нова космическа станция в ниска околоземна орбита (LEO).

Космическата агенция на САЩ планира да завърши работата на Международната космическа станция (МКС) около 2030 г., и търси алтернативи чрез сътрудничество с частни компании. Сред избраните са Blue Origin, Northrop Grumman, Sierra Space, Special Aerospace Services, ThinkOrbital Inc., Vast Space LLC и SpaceX.

За SpaceX това представлява кулминацията на Илон Мъск и неговият план да изпрати хора на Марс и превърне човечеството в междупланетен вид. Starship на SpaceX е универсален космически кораб, предвиден не само за излитане към Марс, но и за бърз транспорт от точка до точка на Земята.

Starship е договорен също така от НАСА за мисията на „Артемида III“ за кацане на Луната, която се очаква да се осъществи през 2025 г.

Съобщението на НАСА посочва, че SpaceX работи в сътрудничество с агенцията по интегрирана архитектура за ниска околоземна орбита, като Starship ще бъде транспортен и космически елемент на станцията. Този космически кораб може да осъществява транспорт на екипаж и товари, комуникации, както и оперативна и наземна поддръжка.

Това сътрудничество предоставя нови възможности за космически туризъм, научни изследвания и развиване на космическата инфраструктура в близост до Земята. Космическата станция Starship може да се превърне в орбитална дестинация за пътуващи към Марс и други междупланетни мисии, представяйки ново бъдеще за човечеството в космоса.

SpaceX на Илон Мъск работи върху проекта Starship със силна насоченост към многократна употреба, с което цели да направи пътуванията на хора до Марс по-икономически изгодни. Всяка стъпка от системата за изстрелване, включително първата степен на ускорителя Super Heavy и горната степен на Starship, е проектирана с височина от 394 фута (120 метра).

Компанията твърди, че Starship ще бъде способна да побере до 100 пътници, благодарение на своя диаметър от 9 метра (29,5 фута). Това я прави много по-просторна от всяка друга космическа станция до момента, като станцията Скайлаб на НАСА, която има диаметър от 21,76 фута.

На 20 април тази година SpaceX изпълни първия тестов полет на напълно интегрираната система Starship. Въпреки някои предизвикателства, ракетата успя да събере важни данни. Компанията вече се подготвя за второто изстрелване на Starship през следващите седмици, въпреки че съдебният процес, в който са въвлечени екологична група, Федералната авиационна служба (FAA) и SpaceX, може да забави плановете.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук