Натоварва ли се кръстът при бременност?

0

Натоварва ли се кръстът при бременност? Отговорът на този въпрос, разбира се, е положителен. За това може да има много причини. Ето някои от тях:

 

 • Увеличаване на теглото . При нормално протичаща бременност жените обикновено напълняват с 10 до  16 кг. Тези килограми  започват да тежат на гръбнака, от което се появяват болките в кръста при бременни. Нероденото бебе също расте в корема на мама и добавя още тежест върху гърба и кръста.

 • Промени в позата и походката. Това става заради изместения център на тежестта, предизвикан от натежалия корем. И ето ти допълнително напрежение и дискомфорт в лумбалната област.

 

 • Промени в хормоналния баланс. Хормонът релаксин, произвеждащ се засилено в тялото на бременната жена, отхлабва връзките и ставите в областта на таза. Така женското тяло се  подготвя за раждането на бебето.  Но това разхлабване нерядко предизвиква нестабилност в гръбнака и кръста, появяват се болки.

 • Стрес. Не на последно място, емоционалният стрес също може да предизвика напрежение в мускулите на гърба, което бременната жена  усеща като болка или спазми в гърба.

 

Как се лекуват  болки в кръста при бременни, без да навредим на плода?

 

Добрата новина е, че тези неприятни болки постепенно ще намалеят и ще изчезнат след раждането на детето.   Това, разбира се,  ще стане само ако не сте имали хронични болки в кръста още преди да забременеете.

 

Какво да направите, за да облекчите болката в кръста, докато настъпи дългоочакваният момент на раждането на Вашето дете?

 • Редувайте топлина и студ.  Прилагането на топло и студено върху гърба може да помогне. Ако Вашият лекар разреши, можете да поставяте студени компреси  – торбичка с лед или замразени зеленчуци, увити в кърпа,  върху болезненото място по двайсетина минути няколко пъти през деня. След  това преминете към топлите компреси, като поставяте  грейка или бутилка с гореща вода върху кръста, точно на мястото, което Ви боли. В никакъв случай не слагайте топло на корема, за да не предизвикате преждевременни контракции!

 

 • Внимавайте със стойката си. Когато ходите прегърбени, това натоварва гръбнака. Затова правилната поза по време на работа, почивка или сън е от особено важно значение. Лекарите препоръчват бременната жена да спи със специална възглавница между коленете, за да облекчи напрежението в гърба и кръста. Внимавайте със стойката си и докато работите на бюрото си – добре е да повдигнете малко краката на табуретка например. Използването на специален поддържащ колан също облекчава болката.

Правете упражнения с инверсна лежанка.  Този иновативен уред може много да помогне за  справяне с болките в кръста при бременни, защото е идеален за укрепване на мускулите в най-невралгичните места.  Използването на лежанка се препоръчва  и от специалистите гинеколози и физиотерапевти.

 

Едни леки серии от упражнения на Вашата домашна лежанка  наистина ще облекчат състоянието Ви, раздвижвайки натежалото Ви от бременността тяло. А най-доброто е, че за целта няма нужда да ходите до фитнеса, а можете да изпълнявате упражненията вкъщи. Ако нямате лежанка, сега е моментът да си я поръчате от сайта lejanki.bg.

А ето и още три важни съвета:

 

 • Не се навеждайте, а клекнете, ако трябва да вдигнете нещо от земята.
 • Откажете се от обувките с токчета, а си изберете удобни спортни обувки с подходяща подметка, създаваща добра опора на свода. За предпочитане е да изберете по-голям номер обувки .
 • Не спете по гръб.

 

Ако въпреки това болката в гърба продължава, може да се консултирате с Вашия лекар, особено ако решите да вземете болкоуспокояващо лекарство.

 

Кога да потърсите лекар?

 

Болката в гърба сама по себе си обикновено не е причина да търсите лекарска помощ. Но трябва незабавно да се обадите на Вашия лекар, ако получите:

 

 • Силна болка
 • Усилваща се или внезапна болка
 • Контракции
 • Затруднено уриниране или „мравучкане“ в крайниците

 

Понякога, макар и рядко, силната болка в гърба може да се дължи на вертебрален остеоартрит, на остеопороза, свързана с бременността,  или септичен артрит . А контракциите  може да са признак на преждевременно раждане . В тези случаи задължително трябва да потърсите лекар!

 

Източник на изображения: pixabay.com

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук