Наздраве! За Международния ден на бирата!

0

В първия петък от август светът отбелязва Международния ден на бирата. Любителите на пивото почитат празника вече девета поредна година.

Честването на Деня на бирата започва от Санта Круз, Калифорния, през 2007 г. През първите пет години „биреният празник“ е на 5 август, но през 2012 година организаторите правят проучване и избират първия петък на август за Международен ден на бирата.

Сред любопитните факти за бирата са, че в нея има витамини и заздравява костите. Пивото е обявено за невинно и по отношение на така нареченото бирено коремче, а авторът на книгата „Митът за храната“ твърди, че белгийската бира може да помогне в отслабването.

Бирата, наричана също пиво, е най-старата и най-консумираната алкохолна напитка в света и третата най-популярна напитка изобщо след водата и чая. Първият писмен документ, в който се споменава бирата, е от времената на шумерите – четвърти век преди новата ера. Шумерската бира се наричала „сикару“.

Противно на рекламата на известна марка бира, която явно се стреми да присвои лидерството на първи производител в България, първата бира в страната е произведена в Русе, в далечната 1868г. Пивоварната се е наричала „Св. Петка“, била е разположена на левия бряг на р. Русенски Лом, в близост до мястото, където сега е построен Дъговия мост и носи името на средновековната църква „Света Петка“, която се е намирала в района.

Няколко години по-късно започва работа втора пивоварна – „Хаберман“. По виенски образец и двете пивоварни – „Света Петка“ и Хаберман“, са имали градини-ресторанти, в които се предлагала продукцията им.

Бъди свободен

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук