Не е първоаприлска: 102 фирми от област Русе ще получат 14 млн. лв. от ПВУ  

0

102 фирми от област Русе ще получат безвъзмездна финансова помощ по първите две отворени и вече приключили процедури от Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) по линия на Министерството на иновациите и растежа (МИР).  

Това стана ясно при работна среща на министъра на иновациите и растежа Александър Пулев и областния управител на Русе Анатоли Станев. 

Двамата обсъдиха икономическите отношения между България и Румъния, като Станев изтъкна, че Румъния е важен партньор за Русе и Северна България. По данни на БНБ, стокообменът с Румъния бележи ръст през 2022 г. и възлиза на близо 7,5 млрд. евро. Това е с 1 млрд. евро увеличение спрямо 2021 г. Българският износ за северната ни съседка достига над 4,8 млрд. евро, а вносът – 2,6 млрд. евро. Статистиката показва, че е време да се организира от българска страна инвестиционен и бизнес-форум за компаниите от Румъния и България, каквото събитие МИР проведе вече с турския бизнес в Бургас, стана ясно от думите на Пулев. 

Той отправи покана към областния управител за участие във форума, който МИР организира на 10 април в София за всички кметове и областни управители за предстоящата по Плана за възстановяване процедура за развитие на индустриалните зони. Предимство при кандидатстването ще има именно Северна България с цел намаляване на регионалните дисбаланси. 

На срещата бе обсъдено още, че Русе се очертава като лидер в Северния централен район на страната по активност на фирмите по Плана за възстановяване. Общо 13 млн. лв. ще получат 49 фирми от областта за „Технологична модернизация“ по ПВУ. Бюджетът е 260 млн. лв. От него ще се възползват 953 фирми от всички области в страната за ново оборудване, техника, машини и софтуер за обновяване на техническия парк.  

По втората процедура – за „ИКТ решения и киберсигурност“ – в област Русе финансиране ще получат 53 микро-, малки и средни предприятия за общо 1 млн. лв., като грантовете ще са между 3 000 лв. и 20 000 лв. и няма да се налага съфинансиране. За цялата страна одобрените фирми са 1 599, а бюджетът – малко над 30 млн. лв. Парите са за създаване на корпоративни уебсайтове, мобилни приложения, онлайн магазини, дигитален маркетинг, системи за връзки с клиенти, за бизнес анализи, онлайн обучения и уеб-базирани услуги за платформи и вътрешни мрежи за споделяне на информация. 

Изработка на сайтове, СЕО оптимизация, реклами в интернет
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук