Не се обмисля задължителна ваксинация

0

Премиерът Стефан Янев каза, че не се обмисля задължителна ваксинация. “Право на всеки един е да реши как иска да управлява личния си живот и личното си здраве, така че в това отношение не правим никакви движения.”, добави той.

“Навсякъде, където е възможно, учебната година ще започне присъствено. Гарантирам го за първокласниците, ако е възможно, ще го направим и за другите ученици.”, каза още премиерът .

Дават 20 лв срещу поставяне на ваксина

Според разписанието на МОН първо в онлайн обучение ще излизат високите класове – 10, 11 и 12 клас, ако се налага – и 8, и 9 клас. Предвидено е при тежка ситуация да се осигурява 50% присъствие на учениците. Как ще се случва това, зависи от конкретното училище. Единият вариатн е да се премине на две смени, а другият – ротация на паралелките.

По думите на премиера броят на ваксинираните нараства, особено в рискова възраст.

“Дали сме в пика или той предстои, тепърва ще видим. Мисля, че обществото е добре информирано относно плана на здравното министерство, както и по отношение на мерките, които се взимат. По отношение на здравната система – взети са мерки и е направен план. Където е необходимо, ще бъдат разкрити нови клиники”, заяви премиерът Стефан Янев.

Забраняват масовите мероприятия, затварят ресторантите на закрито?