Не се предвижда бежански лагер в Русенско

0
1664

Това каза по време на парламентарен контрол вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветелин Йовчев в отговор на въпрос на русенския депутат от „Атака” Любомир Владимиров.

Според слуховете, плъзнали още преди няколко седмици, край Русе подобен бежански лагер е трябвало да бъде изграден в бивше военно поделение по пътя Русе – София. Информацията достигнала до „Атака” била, че там ще бъдат настанени неустановен брой бежанци. Слуховете довели до напрежение сред русенци, които искали яснота по въпроса, мотивира питането си Владимиров.

Пред народните представители министър Йовчев припомни, че още в края на август е бил направен преглед на държавния сграден фонд за да се прецени дали има подходящи сгради за настаняване на бежанци и незаконни емигранти. На 6 ноември тази година Министерски съвет прие план за овладяване на кризисната ситуация във връзка със засиления емиграционен натиск към България. В плана, в който са поставени 7 цели  са заложени и конкретни мерки, но сред тях не е разкриване на бежански лагер в русенска област, подчерта министър Йовчев.