Не всички на първа линия получават по 1000 лв. допълнително (видео)

0

Продължава подкрепата към медиците на първа линия. На извънредно заседание правителството отпусна допълнителни 96 млн. лв. към бюджета на здравното министерство. Парите се разпределят към министерството на здравеопазването.

Помощта обаче не достига до всички на първа линия. Шофьори на линейки в Приморско не са получили никакви допълнителни средства за работата им с ковид пациенти.

„Малко обидно че всички колеги от Бургас, от всякъде получиха от министерството, а ние все едно не сме на първа линия. И от една година вече я караме всеки един месец без ковид не сме останали“, разказа Стамат Киров.

Според колегата му Янко Янакиев допълнителни пари трябва да получават и шофьорите.

„На нас ни се полагат като на всички, които работят в тези спешните центрове, съответните възнаграждения. Защото в заповедта на министъра изрично е подчертано че всеки който работи в този център има право на такива допълнителни възнаграждения“, каза той.

Причината шестимата шофьори да не получат средства е, че те не са назначени към Спешния център, а към община Приморско. А помощите, които очакват шофьорите, са 12 хил лева. В началото на февруари написали писмо и до Министерския съвет, и до Министерството на здравеопазването. Отговорът бил, че шофьорите на линейка няма как да получат допълнителните средства, защото не са служители на Спешния център-Бургас.

„Тези средства, за които претендират шофьорите, са абсолютно задължителни и необходими защото те са реално на първа линия. Общината не е органът който трябва да ги осигури, защото това е държавна помощ която минава през министерството на здравеопазването“, каза кметът на Приморско Димитър Германов.

Със случая се е заела и регионалната здравна инспекция. От там обясниха, че въпросната помощ с евросредства се отпуска по строги нормативни изисквания. Все още няма яснота дали има начин да бъдат изплатени допълнителните помощи и на шофьорите на линейки в Приморско.

 

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили