Неизяснена собственост бави разкопките на Сексагинта Приста

0
23
неизяснена собственост

Тази година археологически разкопки във вътрешността на римската крепост Сексагинта Приста в Русе няма да се провеждат, съобщиха от Регионалния исторически музей в града.

Причината е неизяснена собственост върху терена. През археологическо лято дейностите ще се насочат към завършване пластът и започване на работа по крепостната стена от римско време. Ще се почистват и старите разкопки от периода 2005 – 2010 години.

В дейностите ще се включат и полски студенти, които ще пристигнат на 25 август в Русе. С това полско участие за втора година се цели поставяне начало на трайно сътрудничеството на русенските археолози с университета във Вроцлав. Ползва се опитът от работата на английски студенти, които повече от десетилетие помагат при археологическите разкопки на средновековната крепост Червен край Русе.

Полските студенти това лято ще започнат работа за проучване на новооткритата преди две години югоизточна стена на кастела Сексагинта Приста, която е най-високата запазена римска крепостна стена по Дунав. При нея миналата година е разкриван само пласт от тракийското ниво.