Немски професор предлага: Няма ваксина, няма апарат за обдишване

0
Pixabay

Хората, които не са съгласни да се ваксинират срещу коронавирус, да подпишат декларация, че доброволно се отказват от интензивно лечение в случай, че състоянието им се усложни. Такова предложение направи немският учен проф. Волфрам Хен, съобщи Дойче Веле. Той е специалист по хуманна генетика и е член на Етичния съвет към германското правителство. Предложението бе направено в отворено писмо, което доведе до остри реакции и критики към учения.

Скандал с тайната цена на ваксината на Pfizer

Той предлага несъгласните да се ваксинират доброволно да се откажат от интензивно лечение, за да не натоварват с разходи останалата част от обществото. Това включва отказ от болнично легло в интензивно отделение и апарат за обдишване.

Предложението на Хен предизвика бурна реакция от други медици. Президентът на тамошния лекарски съюз Ойген Бриш заяви, че на никого няма да бъде отказвано лечение и че според него подобна идея „ще взриви нашата солидарност“.

Ваксинацията срещу COVID-19 започва на 27 декември

В отговор Хен обясни, че просто искал да предзивика дебат. „Нека онези, които много бързо изразяват крайно критични мнения за ваксините, да кажат какви мерки биха подкрепили“, заяви той.