Необратимо болните няма да минават на ТЕЛК през три години

0
Снима: PIxabay

Хората с нелечими заболявания няма да се явяват на ТЕЛК на всеки три години. Това предвиждат промени в наредба, предложени от здравния министър Стойчо Кацаров. Ако бъдат приети, ще се получава пожизнен процент инвалидност. Според Кацаров става дума за десетки хиляди пациенти.

„Облагодетелствани от това нещо са както хората с увреждания, защото няма да им се налага, ако попадат в тези групи, облагодетелствани са организацията на медицинската експертиза, защото ще намалее натоварването върху нея и вероятно ще може да отговори в срок на повече хора и няма да се налага да се удължават срокове, да се изчаква освидетелстване. Облагодетелстван е и бюджетът на Здравната каса, респективно здравният бюджет, защото ще намалят разходите“, каза той пред БНР.

Кацаров обясни, че състоянията, за които ще се получава пожизнена инвалидност, са над 100. Сред тях са загубата на орган, на крайник и трансплантация. Според него такъв трябва да е редът и при онкоболните, които да получават 50%, както и при някои наследствени болести.

„Има и заболявания, които според медицинската наука са достигнали до степен, от която са необратими – усложнения в резултат на диабет тип 1“, коментира той.

Въпросът с унизителното разкарване по опашки и преосвидетелстване на неизлечимо болни бе повдигнат за пореден път от омбудсмана Диана Ковачева преди десетина дни. Поводът бе разказ на журналиста Ясен Бориславов, публикуван във в. „Сега“. Бориславов, който сам страда от бъбречно заболяване, описа как е принуден да плаща стотици левове за изследвания и да обикаля безсмислено по кабинети.

Проблемът стои нерешен от десетилетия.

Изработка на сайтове, СЕО оптимизация, реклами в интернет
зарядни станции за електромобили