Нидерландия ни реже за Шенген, подкрепя Румъния и Хърватия  

0

Нидерландия ще гласува следващата седмица против приемането на България в Шенген и ще подкрепи членството на Румъния и Хърватия. Правителството в Хага е взело решението на заседанието си днес.  

Разширяването на Шенген е в дневния ред на съвета на министрите на вътрешните работи на заседанието им на 8 декември в Брюксел. За да бъде приета в Шенген, страната ни трябва да получи единодушна подкрепа. 

Министърът на вътрешните работи на Нидерландия Вопке Хукстра е заявил слид заседанието на правителството в Хага, че още е „твърде рано“ за приемане на България в Шенген. Според него Нидерландия може да гласува в подкрепа на София, едва след като стане ясно, че в страната ни има добре функционираща правораздавателна система, която е в състояние да се бори с корупцията и организираната престъпност. 

Според премиера на страната Марк Рюте решението може да бъде взето и следващата година. На този етап обаче все още имало притеснения за опазването на външните граници на ЕС. Рюте смята, че в момента има риск през България да преминава мигрантски поток. Премиерът на Нидерландия смята, че трябва да бъдат изключени практиките на нелегално преминаване на границата с Турция срещу, по думите му, „банкнота от 50 евро“. 

Държавният секретар на Нидерландия по въпросите на бежанците и миграцията Ван дер Бюрг коментира, че много хора в Европа са се опитали да окажат натиск върху Нидерландия да си смени позицията за България. „Но ние можем да се противопоставим на натиска. Много е просто – ако спазваш правилата и отговаряш на критериите, си добре дошъл в Шенген“, е заявил дер Бюрг. 

Най-добрата агенция за подбор на персонал

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук