Николай Димитров със самостоятелен концерт в зала „Европа“

0
Николай Димитров

Първи самостоятелен концерт в родния си град ще изнесе русенският пианист Николай Димитров.

Събитието ще бъде на 11 април, четвъртък, от 18 часа в зала „Европа“ на Доходното здание. Концертът се организира с подкрепата и партньорството на Община Русе, а входът е свободен.

17-годишният нъзпитаник на Училището по изкуствата досега е имал самостоятелни концерти в българското консулство в Ню Йорк и в посолството ни в Лондон. Това е дебютът му със самостоятелен концерт в България, като заедно с него на сцената ще излезе и партньорът му от дуо „Апасионато“ – флейтистът от НУИ Димитър Димитров.

Програмата ще включва Прелюд и фуга №13 из „Добре темперирано пиано I том“ от Бах,  Соната №18 от Бетовен,  Етюд №11 за сложните арпежи от Дебюси, Балада №2 от Лист. Заедно с Димитър Димитров ще изпълнят Соната за флейта и пиано оп.94 от Прокофиев.

С концерта си Николай иска да благодари на всички в Русе, които са го подкрепяли през годините. Сред институциите са Община Русе, общинската фондация „Русе – град на свободния дух“, фондация „Бистра и Галина“, читалище „Захари Стоянов“, Клуб на дейците на културата, НУИ-Русе, „Ротари клуб“, Училище „Фарос“-Русе, и др.

Пианистът, който тази година е абитуриент, има солидно количество награди от национални и международни конкурси. Свирил е в прочути зали по света като „Карнеги хол“ в Ню Йорк, „Роял Албърт хол“ в Лондон, „Музикферайн“ във Виена. Свирил е четири пъти като солист на Русенска филхармония, бил е солист и на симфоничните оркестри „Михаел Жора“ в Бакъу /Румъния/, „Пионер“ и Атинската „Симфониета“ в Гърция. Носител е на специалната награда за млад талант, която се връчва от БНР в рамките на церемонията „Музикант на годината“, и на наградата на общината „Русе 21 век“. Тази година му предстои участие на Международния фестивал „Варненско лято“ и фестивала „Питър де Гроте“ в Холандия.

Той свири от 2016 г. с флейтиста Димитър Димитров в дуо „Апасионато“, което е една от най-успешните камерни формации на НУИ. Самият Димитър също е носител на многобройни национални и международни отличия, които през 2018 г. му донесоха наградата на Министерството на културата. Дуото има зад гърба си над 10 международни награди и участия в концерти на Международния фестивал „Мартенски музикални дни 2018“, в Българския културен център „ Дом Витгенщайн “ във Виена и в Българския културен център в Прага.

 

зарядни станции за електромобили