Нинова обеща държавата да доставя дърва на всички

0
Снимка: Unsplash

Премахване на посредническите фирми при продажба на дърва за огрев и директно доставяне от държавата. Това обеща вицепремиерът Корнелия Нинова. Според нея така щяла да се ликвидира практиката цените на дървесината да се надуват понякога и до 100% преди да стигнат до купувача.

Инициативата ще стартира пилотно с 17 склада за дървесина, а впоследствие идеята е обектите да се увеличат, каза Нинова. Планират се обществени поръчки за покупка на техника, за да поеме държавата дърводобива.

„Дървесината за огрев ще се продава на цената на добиване без никакви надценки и такси за гражданите. Освен това, от тези складове ще се извозва дървесината до местоживеенето на хората, които имат нужда от това. Ограничаваме посредниците, които на някои места представляват 3-4 фирми – те натоварват цената, като купуват дърва, за да ги препродават“, обясни Нинова.

По думите й държавата ще доставя едва ли не до вратата на купувача. Според Нинова трябва да се включат и кметовете, които ще правят списъци с хора, искащи да си купят дърва.

От години дървата за огрев са мощно средство за печелене на гласове и съответно за оказване на натиск покрай изборите. Според Нинова обаче нейната инициатива няма да влоши положението, защото кметовете били от различни партии.

Бъди свободен