Нищят 34 фирми в Русенско за скрито разпределение на печалби

0
34
Остава седмица

Инспектори от офиса на НАП в Русе ще проверят 34 фирми от региона за скрито разпределение на печалби, съобщиха от офиса на приходната агенция в града.

Тези фирми са част от хиляди юридически лица в цялата страна, за които данните от счетоводните баланси сочат, че разполагат продължително с голяма сума пари в брой. По време на проверките ще се изследва дали търговските дружества и нестопанските организации са извършили скрито разпределение на печалба.

Според данните, които сами са подали в НАП, 1289 от фирмите в страната имат в касите си по над 1 млн. лева в брой. Повече от 10 000 са дружествата с налични пари в брой над 100 000 лв., припомнят от приходната агенция в Русе. Очаква се броят на възложените проверки да нарасне значително в близките месеци.

От НАП обясняват, че съмненията на ревизорите са, че като декларират голяма сума пари в кеш, фирмите избягват плащането на корпоративни данъци и данък върху дивидентите. В най-масовия случай става въпрос за чисто счетоводно изписване на средства от касата в полза на съдружници и свързани с тях лица за разходи, които нямат нищо общо с дейността на дружеството – например, скъпи командировки до екзотични държави, ползване на чужди активи за лични нужди на акционерите. Подозренията на данъчните се засилват и от факта, че в момента съществува забрана за разплащания в брой над 10 000 лева.

От НАП предупреждават, че ако при проверките бъдат открити данъчни и осигурителни нарушения, ще започнат ревизии, за да бъдат установени неплатените данъци и осигурителни вноски за последните пет години. От там уточняват, че фирмите, които са извършили скрито разпределение на печалби, могат да уведомят приходната агенция и да поискат разрешение за подаване на коригиращи декларации, като обложат с данък недекларираните дивиденти.