Ниски води държат стотици плавателни съдове „на котва“ в българо-румънския участък на Дунав

0

Стотици самоходни и несамоходни плавателни съдове изчакват в българо-румънския участък на Дунав заради много ниското ниво на реката.

Това съобщи директорът на дирекция „Речен надзор – Русе“ към агенция „Морска администрация“ Иван Жеков. Той уточни, че в българо-румънския участък има 20 прага, които затрудняват корабоплаването. Най-ниско е нивото в районите на островите Белене и Батин. Там корабите могат да преминават с газене до 1,30 метра.

Тенденцията за ниско ниво продължава. Подобна е ситуацията и в останалите дунавски държави, като маловодието е обхванало цялата река.

„Круизните кораби пътуват, ако имат възможност, и то в много малко участъци. В нашия район това е невъзможно. Пътуват основно леко натоварени съдове или празни съдове, които имат газене 1,20 – 1,30 метра“, обясни Жеков.

По думите му към момента няма заседнали кораби, тъй като капитаните избягват да пътуват в тази обстановка и изчакват подобряване на условията. Това води до загуби за корабособственици и фирми.

„Подобно маловодие имаше през 2003 година, както и през 2018 година, но сега сушата настъпи твърде рано и това ще е може би най-неблагоприятната от гледна точка на корабоплаването година“, допълни Жеков. По думите му в българо-румънския участък скоро не се очаква нивото на реката да се повиши, с което да се облекчи силно затрудненото корабоплаване.

По данни на агенция „Проучване и поддържане на река Дунав“ нивото при Русе днес е минус 52 см спрямо условната кота „нула“. Прогнозата за идните два дни е то да се понижи с още три сантиметра.

 

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук