НОЩ: 9 пъти скочи смъртността!

0

Смъртността у нас сега е 9 пъти по-висока спрямо данните от октомври. Това съобщи на традиционния брифинг шефът на щаба за борба с коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски.

На първо място по смъртност сме на Балканите, а на шесто по заболяемост, По думите му, смъртността се увеличава няколко пъти заради по-големия интензитет на заразяването с новия „английски“ щам. „Много бързо този вариант измества класическия, което може да доведе до претоварваме на здравната система“, добави шефът на щаба. Затова членовете на щаба предупредиха, че трябва много внимателно да се подхожда към разхлабването на мерките.

Най-висока е заболяемостта във Враца, Бургас, Плевен и Перник. Най-ниска е в Разград, Смолян, Търговище и Велико Търново. Имаме сваляне на нивата и на заболяемостта, и на смъртността, и на хоспитализациите. Запазваме този тренд на намаляване на стойностите, информира главният санитарен инспектор доц. Ангел Кунчев.

„29% е заетостта на леглата в болниците, като най-висока е тя в София област и София град“, уточни от своя страна здравният министър Костадин Ангелов.