Нощ на прилепите в Регионалния исторически музей в Русе

0
111
нощ на прилепите

С поредица от занимателни игри, работилници и демонстрации Регионалния исторически музей в Русе ще отбележи Международната нощ на прилепите.

Събитието ще се проведе на 5 октомври в Лапидариума, зад сградата на Историческия музей. Началният час  е 17.00 ч.

Работилнички и образователни игри ще провокират интереса на малките посетители на музея към тайнствения живот на прилепите. Децата ще имат възможност да направят домино и да изработят макет на прилеп от глина.

Играта „Да бъдеш прилеп“ ще даде възможност на посетителите да влязат в тунела на бозайниците и да открият тяхната храна. Специално изграден тунел в Лапидариума ще помогне на гостите на музея да разберат как летящите бозайници се ориентират в тъмното и с какво се хранят. Присъстващите ще имат възможност да „маркират“ прилепи и да научат повече за методите за улавянето им. Предвиден е също Face Painting „С лице на прилеп“. Малките и големи посетители ще следят прилепи чрез ултразвуков детектор.

Нощта на прилепите се провежда всяка година в повече от 30 страни, съгласно Споразумението за опазване на прилепите в Европа (EUROBATS), влязло в сила за България от 1999 г. за опазване на прилепите в Европа чрез серия от дейности за опазване на видовете. 33 от всички 35 вида прилепи, познати в Европа, се срещат в България.