НОЩ отчита спад в заболеваемостта от Covid 19

0
3162

Има спад в заболеваемостта от Covid 19. Това съобщи проф. Тодор Кантарджиев от Националния оперативен щаб за борба с вируса на редовния брифинг в Министерския съвет.

За 23 май новите случаи на заболяване са 19, от тях 11 са в болница, изследвани са 886 проби. Оздравели само за денонощието са 32 пациенти.

Активните области са 6. Във Видин няма нови случаи, а в Благоевград има трима нови случая, в Търново – един, в Пазарджик в промишленото предприятие – 5 нови случаи, в Сливен – 2, в София – 4, и в Ямбол – 4. Общият брой на заразените у нас от началото на пандемията е 2427. Увеличението е с 0,8% за деня.

Показателят един болен колко души заразява за последната седмица остава около 1. Ако започне да намалява, това значи: че епидемията гасне. Засега продължава да е около 1. Времето за удвояването на случаите, което е много важен показател, е 35 дни и продължава да расте. Това значи, че забавяме увеличаването на броя на случаите“, каза проф. Тодор Кантарджиев.

Забавяме увеличаването на броя на случаите, но това не значи да се събираме по много хора, да не носим маска на закрито и да не продължаваме мерките за дезинфекция, предупреди професорът.