НОЩ: Ситуацията е под контрол

0

Ситуацията с разпространението на коронавируса у нас и натискът върху лечебните заведения са под контрол.

Това е докладвано на работно съвещание при премиера Бойко Борисов, в което участваха министърът на здравеопазването Костадин Ангелов и представители на Националния оперативен щаб.

От щаба са подчертали, че България разполага с всички необходими медикаменти, лични предпазни средства и дезинфектанти за битката с COVID-19, продължават също така доставките на ваксини, чието общо количество за март е 480 000. Тази сутрин е получена доставка от 21 060 дози от ваксината на „Пфайзер“, а в петък се очакват 33 600 дози от ваксината на Модерна. Общо за месец март потвърдената информация от трите производителя е за около 480 000 дози.

По думите на здравният министър проф. Костадин Ангелов имунизацията в страната в момента се извършва по фазите по Националния ваксинационен план. Системата е в готовност да възстанови имунизацията с ваксината на „Астра Зенека“, щом Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ) излезе със становище за пълната й безопасност.

„Натискът върху лечебните заведения е контролиран“ е подчертал министърът.

Главният здравен държавен инспектор и член на НОЩ Ангел Кунчев е прогнозирал, че дори следващите 2-3 седмици да достигнем високи числа на новозаболели, след това ще започне спад на новозаразените.

В хода на съвещанието премиерът Борисов е разпоредил на здравните власти да създадат такава организацията в системата, че всеки пациент да получи адекватно и навременно лечение, независимо от диагнозата му.

„Не бива заради COVID-заболяване, болни с инсулт, инфаркт или с други тежки и неотложни медицински състояния, да бъдат ощетявани. Така че направете баланс между осигуряването на грижите“, категоричен е бил министър-председателят.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили