Нов инвеститор с интерес към Летище Русе?

0

Нов инвеститор проявява интерес към Летище Русе, съобщава в. „Банкер“. Името на корпорацията не се съобщава, тъй като, според авторите на материала, не искат да се афишират. Те са от онези хора, които първо искат да скочат и едва тогава да извикат „Хоп!“ за да ги чуят, пише „Банкер“.

Инвеститорите предвиждат развитието на летището на три етапа:

Първият предвижда разработване на Генерален план за развитие на летище Русе, който трябва да бъде предложен и одобрен от Експертния съвет към Министерството на транспорта и съобщенията. Едновременно с това ще бъде изготвена и представена за обществено обсъждане екологична оценка на аеропорта.

По време на първия етап е заложено да бъде направен и ремонт на полосата за излитане и кацане, при запазване на сегашните размери 1800 м дължина и 30 м ширина. Според експерти това е предостатъчно на първия етап за обслужването на полети, извършвани от т.нар. Авиация с общо предназначение – частни полети и бизнес полети с ултралеки и леки самолети, учебно-тренировъчни полети, специализирани полети и пр. Заложени са още ремонт и реконструкция на пътническия терминал с оглед привеждането му в съответствие с изискванията на авиационната сигурност при обслужването на пътници.

За полосата се планира изграждане на нова аеронавигационна светлинна система, която

ще направи летище Русе достъпно за полети през цялото денонощие. Паралелно ще бъдат изработени процедури за полети и организация на управлението на въздушното движение в района на летището.

Сред инвестиционните намерения влизат още изграждането на карго терминал, на специализирана инфраструктура за обслужване и операции с безпилотни летателни средства (дронове), както и закупуване на съвременна самолетообслужваща техника.

Първият инвестиционен етап ще приключи с изготвянето на необходимата документация за сертифициране на летище Русе за търговски полети.

Акцентът на инвестициите през втория етап ще падне върху ремонта и реконструкцията на пистата, която ще бъде удължена от 1800 на 2500 метра и разширена от 30 на 45 метра, за да може тя да обслужва по-големи самолети от фамилиите на „Еърбъс А320“ и „Боинг 737“.хПланира се и надграждане на аеронавигационната светлинна система.

За третия инвестиционен етап е оставено изграждането на нов пътнически терминал с капацитет 500 пътници в час пик.

Ще бъдат изградени и два нови перона с паркинги за 14 самолета с разпереност на крилата до 36 метра, допълнителни хангари за техническо обслужване на „Еърбъс А320“ и „Боинг 737“ и пр.

За да се случи всичко това обаче е необходимо Общинският съвет в Русе да гласува отдаването на правото за ползване на летището на инвеститорите за определен срок, който да е взаимноизгоден и за двете страни.

Най-добрата агенция за подбор на персонал

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук