Нов мощен трус в Турция, жертвите са над хиляда (снимки)

0

Ново силно земетресение от 7.7 по Рихтер е регистрирано в Турция, съобщи Европейският сеизмологичен център

Трусът е регистриран в 13:24 часа местно време. Епицентърът е край град Екинозу, Кахраманмараш, съобщават турски медии. Това е поредното разрушително земетресение в района днес. Има сериозни разрушения, рухнали са цели сгради.

Това е най-силното земетресение в района за последните 100 години. Загиналите са над 1000, като информацията се променя с всяка изминала минута. В Турция жертвите са над 900, а ранените близо 5400, съобщи президентът Реджеп Ердоган. В Сирия загиналите са над двеста.

Има сериозни разрушения, рухнали са цели сгради. Това е най-силното земетресение в района за последните 100 години. Епицентърът на труса е на 10 километра от град Газиантеп до границата със Сирия.

В Турция е обявена най-високата степен на тревога – четвърта. Десетки сгради са изравнени със земята. Има опасения, че броят на загиналите ще нарасне рязко през следващите часове.

Турската страна е поискала международна помощ от страните членки на Европейския съюз чрез службата си за извънредни ситуации и гражданска защита AFAD. Искането съдържа молба за оказване на подкрепа в спасителните дейности, които продължават.

България изпраща още днес 58 служители и 21 единици техника на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“, 15 души и 2 единици техника от звеното за Гражданска защита на Столична община, както и 5 кучета и 2 специализирани машини, осигурени от Българския червен кръст, обяви на брифинг вътрешният министър Иван Демерджиев.

зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук