Нов програмен съвет ще подготвя 60-ото издание на ММД

0
236
Нов програмен съвет ще подготвя

Нов програмен съвет ще подготвя юбилейното 60-то издание на Международния фестивал „Мартенски музикални дни“.

Това стана ясно по време на публичното обсъждане на подготовката и програмата на най-стария музикален фестивал в България. В самото начало на обсъждането, свикано заради възникналото напрежение около тематиката и организацията на програмата за фестивала зам.-кметът по хуманитарни дейности Енчо Енчев обяви, че със заповед на кмета Пенчо Милков се отнемат правомощията на досегашния Програмен съвет и се назначава нов, 9-членен състав, който да се занимава с подготовката и селектирането на програмата на Фестивала през 2020 година. В състава на съвета влизат доскорошният директор на фестивала Ива Чавдарова, диригентът Емил Табаков, цигуларите Светлин Русев и Минчо Минчев, директорът на НУИ „Проф. В. Стоянов“ Мария Дуканова, директорът на Русенската опера Иван Кюркчиев, музикалният продуцент Михаил Дичев, арх. Венцислав Илиев, син на големия български диригент Константин Илиев и директорът на РТВЦ-Русе Калчо Петков.

Оповестяването на заповедта измести на заден план очакваната дискусия за формата и форма́та на фестивала в бъдеще, и се превърна в запознаване на присъстващите с проекта за програмата за юбилейното 60-то издание на фестивала. Той ще премине под мотото „Кръгове на времето“, основен акцент ще бъде 250-годишнината от рождението на Бетовен. Ще бъдат отбелязани още 60-годишнината на Националното училище по изкуствата в Русе, както и 10 години от създаването на Русенския фестивален оркестър.

Сред артистите, включени в програмата, са известните Юрий Башмет и „Московски солисти“, френският квартет „Модилияни“, Сергей Крилов с Литовския камерен оркестър, саксофонен квинтет „Сигнум“, Софийска филхармония, камерен ансамбъл „Софийски солисти“, оркестър и хор на Русенска опера. Сред българските изпълнители ще бъдат Емил Табаков, Минчо Минчев, Пламен Джуров, Светлин Русев, Евгени Божанов, Красимир Щерев, Пламена Мангова, квартет „Фрош“.

По думите на директора на Русенската опера Иван Кюркчиев, който е бил част и от стария програмен съвет, сред участниците в предишната програма са били Радиооркестърът на Киев, Пражката филхармония, квинтетът Арена ди Верона.

„Разбуниха се духовете и не трябва да допуснем да станем за смях. Но ми беше много обидно, че моите колеги, които шест месеца работиха за тази програма, бяха обиждани. Въпреки всичко сме тук да подкрепим програмата на Ива Чавдарова“, каза Кюркчиев.

„Това беше един тест за всички нас, че можем да дадем отпор на разединението и да правим нещата заедно“, коментира пък кметът Милков.