Нов протест в „Пирогов“, лекари плашат с напускане

0
Снимка: БГНЕС

За пореден ден лекари, медицински сестри и санитари от „Пирогов“ излязоха на протест срещу уволнението на директора на спешния център проф. Асен Балтов. Той бе освободен заради констатирани от здравната каса нарушения – отчитане на неизвършени дейности или т.нар. пациенти-фантоми. Конфликтът влезе в остра фаза след като здравният министър Стойчо Кацаров обяви, че той е един от фалшиво хоспитализираните. Той обясни, че е боледувал от коронавирус, а след това е бил лекуван и от чернодробно заболяване, без да има такова.

В „Пирогов” искат оставката на Стойчо Кацаров

От болницата отвърнаха, че това е името на клиничната пътека, а не диагнозата и Кацаров е бил записан по нея, за не плаща скъпи изследвания. След разкритията му лекраи от „Пирогов“ настояват за оставката на министъра.

Шефът на „Пирогов“ е отстранен от поста

Във вторник част от протестиращите заплашиха, че ще напуснат, ако исканията им не бъдат изпълнени. Освен за оставката на Кацаров те настояват и за нови клинични пътеки, по които да се лекуват т.нар. постковид синдром и лонгковид синдром, т.е. дългосрочни усложнения на преболедувалите.