Нов сблъсък: Гешев вика Петков, той пита защо не разследват Пеевски (видео)

0
Снимка: БГНЕС

Премиерът Кирил Петков ще бъде призован за разпит, защото по време на среща с главния прокурор Иван Гешев попитал защо не се разследват казуси, по които има публична информация за извършени престъпления. Въпросната среща се проведе миналата седмица и основната й тема бе закриването на спецпрокуратурата и спецсъда, срещу което Гешев е против.

Според съобщението на прокуратурата премиерът е говорил за хора, които са в основата на криминалната и икономическата престъпност у нас. Всеки гражданин има задължение да съобщи, ако има данни за извършени престъпления, оправдават се от прокуратурата и понеже Гешев чул, че Петков говори за такива, казал на свой заместник, който пък се самосезирал и образувал преписка. Именно по нея ще бъде призован премиерът, като прокуратурата очаква от него списък на престъпниците.

„Приемам поканата“, каза в отговор премиерът. Той обясни, че имал много въпроси към държавното обвинение.

Той обясни, че знае, че срещу санкционирания по закона „Магнитски“ има множество обвинения, но не е чул да има такива срещу Пеевски, който също е в списъка. Заяви, че ще пита и какви действия е предприела по темата с кюлчетата в чекмеджето на бившия премиер Бойко Борисов и дали знае коя е „Мата Хари“.

Премиерът изреди и още казуси – скандалът „Осемте джуджета“, по който прокуратурата не е повдигнала нито едно обвинение, разследването за източване на пари, отпуснати за строителството на магистрала „Хемус“, както и за „Барселонагейт“.

„Има ли директна връзка между заема в Българската банка за развитие и факта, че г-н Пеевски е бил акционоер в „Булгартабак“? Има ли връзка между строителните компании, част от които са взели доста от договорите във връзка с незаконното строителство на язвори, които ние установихме и така известния с прякора „Таки“? Бих се радвал да разбера какви стъпки са направени във връзка с „Барселонагейт“ и факта, че испанските власти са ни информирали, че пране на пари, потенциално свързано с този казус?“, каза Петков.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили