Нов случай на африканска чума в Русенско, включват армията и жандармерията във „войната“

0
2478
проверки за укрити прасета в задните дворове

Нов случай на африканска чума е регистриран в Русенско, съобщава Българската агенция по безопасност на храните.

Потвърден е случай на Африканска чума при дива свиня в землището на Горно Абланово. Нови случаи при диви прасета са регистрирани още в областите Враца и Търговище.

За първи път заболяване от Африканска чума при домашни свине е установено в област Търговище – в стопанство, в което се отглеждат 12 нерегистрирани свине. В землището на ДЛС „Черни Лом“, град Попово е установен и случай на Африканска чума при диво прасе.

До този момент в област Търговище не беше констатирано заболяването АЧС при домашни или диви свине.

От началото на 2019 г. до днес са регистрирани 16 огнища на заболяването Африканска чума при домашни свине – 11 в област Плевен, 1 в област Бургас, 1 в област Враца, 2 в област Русе и 1 в област Търговище. Засегнатите животновъдни обекти са основно от тип „лично стопанство“, които не са регистрирани в БАБХ и една фамилна свинеферма от тип А.

20 са случаите при диви свине – 8 за област Силистра, 6 за област Добрич, 1 за област Варна, 2 за област Плевен, 1 за област Русе, 1 за област Враца и 1 за област Търговище.

Общият брой на умъртвените домашни свине е 375.

В борбата със заболяването, което заплашва да се разпростре из цялата страна, ще се включат армията и жандармерията. Това стана ясно след среща между министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева, ръководството на Българската агенция по безопасност на храните, и заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов.

От Българската агенция по безопасност на храните предупреждават, че се забранява влизането и излизането на хора и автомобили без разрешение от БАБХ, в района на обектите, по време на изпълнение на мерките, разпредени със заповед на изпълнителния директор на Агенцията, с изключение на служители на МВР, медицински лица, в това число и Спешна медицинска помощ, представители на централната и местната власт, и областната администрация и лица имащи адресна регистрация в съответното населено място.

Транспортирането на животни може да се извършва само, ако животните са идентифицирани, произхождат от животновъден обект под ветеринарен надзор и са придружени с ветеринарномедицинско свидетелство за придвижване. Също така, животните следва да се транспортират със специализирани транспортни средства, което е одобрено от БАБХ за подобни дейности.