„Нова демокрация“ печели убедително изборите в Гърция

0

Дясноцентристката „Нова Демокрация“ печели убедително изборите в Гърция. в новия В новия 300-членен парламент партията ще има абсолютно мнозинство със 158 депутатски места.

„Нова Демокрация“ изпреварва с над 20% лявата СИРИЗА на Алексис Ципрас, който заяви, че партията му ще поеме своята отговорност след резултатите от вота.

8 партии прескачат 3-процентната бариера и ще излъчат свои депутати в гръцкото Народно събрание. Трето е лявоцентристкото движение ПАСОК с 11,86 процента и 32 места.

Гръцката комунистическа партия, която е подкрепена от 7,67 процента, ще има 20 депутати.

Следват две партии от крайната десница с близък резултат. Изненадващо „Спартанци“, подкрепена от бившия ръководен функционер на забранената „Златна зора“ Илиас Касидиарис, който е в затвора, получава 4,68 процента и 13 депутати, а „Гръцко решение“ на Кириакос Велопулос има подкрепата на 4,45 процента и ще получи 12 депутатски места.

На седмо място е консервативната партия НИКИ („Победа“) с подкрепа от 3,7 процента и 10 депутати.

Последната партия, която влиза в гръцкия парламент, е лявата евроскептична партия „Плевси елефтериас“ („Курс на свободата“) с 3,17 процента и 8 депутати.

В телевизионно обръщение вечерта след изборната си победа лидерът на Нова демокрация Кириакос Мицотакис благодари на избирателите за доверието, което са гласували на Нова демокрация. „Целите ни са високи и трябва да бъдат високи през един втори мандат, който може да преобрази Гърция с динамични темпове на развитие, които ще увеличат заплатите и ще намалят неравенствата. С по-добро обществено и безплатно здравеопазване. С една ефективна и цифрова държава и една силна родина на първата линия на Европа“, каза лидерът на Нова демокрация.

Бъди свободен

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук