Нова идея: Детската болница да е в двора на Правителствена

0
Стойчо Кацаров

Детската болница да се построи в двора на бившата правителствена „Лозенец“. Тази нова идея предлага здравният министър Стойчо Кацаров. По думите му няма проблем строителството да започне, а междувременно лечебното заведение да поеме грижите за болни деца. Идеята обаче среща сериозен отпор от ръководството на „Лозенец“, което твърди, че не е запознато с намеренията на здравното министерство.

Идеята за построяване на изцяло нова детска болница е от години и въпреки всички обещания на предишните правителства до момента по нея не е направено почти нищо. Първоначалното намерение бе тя да се обособи в стара сграда в двора на „Александровска“. Бе учредено и дружество с капитал 100 млн. лв., което трябваше да задвижи строежа. Възникнаха обаче остри спорове дали старото бетонно скеле, издигнато преди трийсетина години, може да се превърне в модерна детска болница, отговаряща на съвременните стандарти.

Според Кацаров строителството ще отнеме поне пет години. Междувременно болни деца могат да бъдат настанявани в „Лозенец“.

„По наша оценка „Лозенец“ може да поеме децата Тя има 283 легла, миналата година са намалели на 183 легла като се използват под 50%. Има капацитет да бъдат приети всички легла на Специализираната детска болница, които са малко над 100. Това ще иска предварителна оценка, ремонтни дейности и оборудване“, заяви Кацаров.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили