Нова програма подпомага изграждане на ВЕИ за собствено потребление

0

Открита е програмата за изграждане на нови възобновяеми източници за собствено потребление в комбинация с локални съоръжения за съхранение на енергия.

Това съобщи в социалните мрежи вицепремиерът Атанас Пеканов.

Програмата е с финансова подкрепа от Плана за възстановяване и устойчивост и е на стойност 200 милиона лева. По нея може да се финансира комплект от фотоволтаични системи за собствена употреба със системи за съхранение на енергия (напр. батерии).

Фотоволтаиците могат да имат мощност до 1 MW, но и не повече от два пъти размера на предоставената мощност от ЕРП.

Съоръженията за съхранение на енергия трябва да имат минимален капацитет, равностоен на съхранение на 100% от мощността на фотоволтаичната система за 1 час.

Общият бюджет на програмата е 200 млн. лв., като минималният размер на заявеното финансиране от дадено предприятие е 75 000 лв., а максималният – 1 000 000 лв. В зависимост от размера на предприятието и локацията програмата финансира между 35% и 50% от проекта. Финансират се капиталови разходи, СМР и консултантски услуги. Програмата е отворена за микро-, малки и средни предприятия, както и такива със средна пазарна капитализация, регистрирани не по-късно от 31.12.2019 г.

Срокът за кандидатстване е 3 месеца.

зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук