Нова технология увеличава 10 пъти пропускателната способност на оптичните канали

0

Технологията е базирана на генериране на импулси с особена форма, позволяваща по-плътното им разполагане един до друг. По този начин е станало възможно рязкото намаляване на промеждутъците между светлинните импулси, без при това да се понижава качеството на връзката.

Системата използва обикновен лазер и модулатор, като всички елементи в близко бъдеще ще бъдат поместени в неголям чип. Характерно за новата технология е това, че не се налагат никакви промени при оптичните нишки. С помощта на модулатора, спектърът на излъчване на лазера леко се коригира и се получава друга честота или цвят на излъчване.

Отчитайки, че основният цвят на лазера все още доминира, използвайки комбинацията на получените леко различаващи се излъчвания, учените успели да получат импулси с почти идеален спектър. С други думи, данните се предават във вид на кодове и се декодират в другия край на влакното. Като краен резултат, учените са успели да използват несложни предаватели и модулатори, за да постигнат десетократно увеличение на скоростта на обмен чрез стандартни оптични влакна.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук