Новата версия на Bluetooth ще намира изгубени вещи

0
59
Новата версия на Bluetooth ще намира изгубени вещи

Разработчици вече са започнали новата версия на Bluetooth 5.1 технологията, която има и някои други функции. От компанията производител SIG (Bluetooth Special Interest Group) разкриха някои от тях, пише Gizmodo.

Ако често губите вещите си, тази версия ще Ви улесни, защото има насочено намиране и засичане на близки предмети. Bluetooth открива точната локация на устройства или приемници, получавайки сигнали от множество антени. За аудио устройствата, означава, че вашият смартфон или лаптоп ще може да ги открива с точност до сантиметри. Така няма как да изгубите малките слушалки.

Много компании вече продават малки Bluetooth донгъли, които се закачат на лични вещи, като ключовете, които ще направят откриването им по-лесно. Тези устройства работят като определят близостта на дадени предмети и насочват търсещия изгубената вещ, благодарение на функциите “Angle of Arrival” и “Angle of Departure” във 5.1 версията на технологията, които изпращат и приемат данни за даден предмет.

Функцията „Насочено намиране“ е приложима и в магазини (за да намери определени стоки или рафтовете, където те са поставени), молове или пък паркове.

Друга новост е периодичен синхронизиращ трансфер, който ще позволява на устройствата да си прехвърлят информация едно на друго. Например, може да използвате смартфона си като посредник, за да прехвърлите данни от телевизора на смарт часовника си. Така телевизионната програма може да бъде получена на часовника.