Нови мерки за бизнеса, облекчават кандидатстването за кредити и финансиране

0

Удължават мярката 60/40 с още два месеца. Водят се разговори с търговските банки за по-лесно кредитиране на засегнатите от кризата фирми. Това обяви служебният министър на икономиката Кирил Петков на съвместна пресконференция с министъра на финансите и министъра на труда и социалната политика.

По думите на Петков новите кредити към малкия и среден бизнес няма да имат нужда от обезпечение.

„Това означава, че в рамките на 10 дни може да кандидатствате в своята банка, само ако сте истински бизнес, с документи за последните 3 години, без ипотеки, да може да вземете до 70% от своите приходи през 2019 или 2020 година. Ще се взема кредит за 7-годишен период. Няма да има значение от кой бранш сте, стига да сте истински бизнес“, каза още министърът, който определи 10-дневния срок за кандидатстване като безпрецедентен“, каза икономическия министър.

Допълнителни 240 млн. лв. по мерките за заетостта

По мярката 60/40 до момента са изразходени 1,4 млрд. лв. Има още около 100 млн., които могат да бъдат изплатени.

Министърът на икономиката заяви още, че се опитват да изработят нови инструменти, с които да се вкарат оборотни средства към малкия и среден бизнес.

„Имаме огромни средства в българските банки, но част от тях трудно могат да влязат в икономиката, особено в засегнатите сектори. Така с разрешение на ЕК, предлагаме гаранционна програма, която ще бъде с размер над 2,5 млрд. нови средства в българската икономика. Българската държава застава като партньор и покрива прага от 50% от риска на банките и до 80% на индивидуалните импозиции”.

Опити се правят и Българската банка за развитие да заработи правилно, за да влезе в задължението си и да подпомага малкия и средния бизнес.

А финансовият министър Асен Василев обясни, че започва актуализация на бюджета.

„Подготвяме актуализация на бюджета, която да запази текущите параметри, но да се актуализират разходните пера по тези мерки“, каза той.

Министрите заявиха, че процеса по възстановяване на икономиката вече е започнал и върви към стабилизиране.

 

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили