Нови случаи на африканска чума при диви свине в Русенско и Силистренско

0
544
Болно от Африканска чума диво прасе

Регистрирани са нови случаи на Африканска чума при диви свине в Русенско и Силистренско, съобщи Българската агенция по безопасност на храните.

В Русенско заболяло животно е установено в землището на село Бистренци, община Бяла. В Силистренско  – в землището на село Върбино, община Дулово.

Нови 7 положителни проби за Африканска чума по свинете са установени и при глигани на територията на Ловно стопанство “Извора” край Девин, както и в землището на с. Желява, на границата между София – град и София – област.

От Агенцията апелират обществото да бъде съпричастно и отговорно към сериозната епизоотична ситуация и да изпълнява мерките за превенция и биосигурност.

От Регионалната дирекция по горите в Русе съобщиха, че е издадена Заповед №135/12.08.2019 г., в която са изброени инфектираните горски зони, до които е забранен достъпа на физически лица и пътни превозни средства, спортни мотори и ATV-та.

Държавните горски и ловни стопанства „Каракуз“- Дулово, Бяла, Воден- Ири Хисар, „Дунав“ – Русе, „Сеслав“ – Кубрат и Силистра трябва  до подготвят и поставят на видни места табели, указващи забраната и да уведомят общините и ловните сдружения.

Срокът на действие на заповедта е от 13 август до 12 октомври 2019 г.