Новите депутати – с по-високи заплати (видео)

0

Депутатите в новоизбраното 45-то Народно събрание ще получават по-високи заплати от предшествениците си.

Това става ясно от приетите окончателно промени в правилника им за работа. С решение на парламента те могат да получават допълнително възнаграждение в размер до 25 на сто от основната им месечна заплата. Това ще става при реализиране на допълнителни задачи, възложени от НС,

С приетото увеличение заплатите им нарастват с 477 лв. Причината за това е, че те взимат по три средни заплати в обществения сектор за последния месец от всяко тримесечие. По данни на Националния статистически институт през декември средната заплата в обществения сектор е 1628 лв., което е със 159 лв. повече спрямо септември. В резултат основната месечна заплата на депутатите става 4884 лв. Допълнително те взимат пари за стаж, както останалите граждани на страната, и по-високи заплати за участие в парламентарни комисии. Освен това депутатите взимат по още две трети от основната си заплата, с които да плащат на сътрудници, консултанти и експерти. Решението как да бъдат използвани тези пари се взима от парламентарните групи. Отхвърлено бе предложението на Мария Капон всички плащания на сътрудници, например, да са по банков път. Признават им се и транспортните разходи при пътуване с държавния и общинския вътрешноградски транспорт, железопътния, автомобилния и водния транспорт – първа класа, и спално място за цялата вътрешна транспортна мрежа.

Депутатите, които участват в парламентарни комисии, ще взимат основна заплата от 5372 лв., а председателите на комисии – 6593 лв. Възнагражденията на членовете на комисии нарастват с близо 525 лв., а на председателите – с 644 лв.

Председателят на парламента ще взима основно възнаграждение от 7570 лв., което е ръст с близо 740 лв. спрямо предходното тримесечие. Основната заплата на министрите нараства с 620 лв. до 6349 лв. А президентът ще взима основно възнаграждение от 9768 лв., което е с 954 лв. повече от предходното тримесечие.

Според депутатите обаче, имало ограничение, а не увеличение на заплатите им.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили