Новите мерки: половината чиновници у дома, заведенията ще работят на 100% при ваксиниран персонал

0
Стойчо Кацаров

Нови противоепидемични мерки влизат в сила от 20 август. Това става ясно от заповед на здравния министър Стойчо Кацаров. Причината е увеличеният брой на заразени с коронавирус.

Половината от заетите в администрациите трябва да работят от вкъщи, става ясно от заповедта. Изключения се правят, когато характерът на работата не го позволява. Според МЗ по този начин в градския транспорт ще има по-малко струпване.

„По този начин значително ще бъде намален пътникопотокът в градския и междуградския транспорт в цялата страна, което улеснява както спазването на противоепидемичните мерки, така и осъществяването на ефективен здравен контрол. В заповедта се посочва още, че всички работодатели и органи по назначаване, когато е възможно, следва да организират работния процес в дистанционна форма, допускайки присъствена работа на най-много 50% от служителите“, съобщават от здравното министерство.

Заведенията и местата, където се провежда масови мероприятия, ще могат да работят на 100% капацитет, ако всички им служители са ваксинирани. Другите възможности са да са преболедували или да имат отрицателен PCR тест, направен не по-рано от 72 часа от влизане в обекта, пише още в заповедта. В противен случай те трябва да работят на 50% от капацитета си.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили