Новоизбраните кмет и общински съветници полагат клетва, спрягат Иво Пазарджиев за шеф на ОбС

0
1012
Новоизбраните кмет и общински съветници на Русе

Новоизбраните кмет и общински съветници на Русе днес ще положат предвидената в закона клетва и официално ще встъпят в правомощията си. Това ще стане на тържествено заседание днес от 14.00 часа в Пленарна зала на Община Русе. То ще бъде открито от най-възрастният съветник – Тодор Койнов от групата на БСП. Старейшините ще произнесат клетвата и ще подпишат клетвените листове,  след които ще получат от председателя на Общинската избирателна комисия удостоверенията за избора. От сега се знае, че заместник-областните управители Свилен Иванов и Валентин Колев няма да бъдат в състава на новия Общински съвет и техните места ще бъдат заети от следващите в листата.

След официалната част, новоизбраният общински съвет трябва да си избере председател. Като такъв в общественото пространство се спряга Иво Пазарджиев от ВМРО. Постигната била договорка между БСП и „воеводите“ за подкрепа на младия адвокат.

В новия състав на Общинския съвет ГЕРБ ще има най-голяма група – 15 съветници. Техният брой обаче е значително по-малък от 21-ата съветници, с които разполагаха в предишния състав.

БСП постигна значително увеличение на състава на групата, който ще бъде вече от 14 души, срещу едва 6 в предишния състав. ВМРО ще разполага с третата по големина група от 9 съветници, след като към осемте старейшини, избрани с листата на „червено-черните“, се присъединява и избраният с листата на БСДП Кънчо Йорданов.

Десните формации, водени от Елеонора Николова и Теодора Константинова, вземат съответно 4 и 3 места, ДПС е с 2, Атака – 2, и по един съветник вкарват формациите „Възраждане“ и „Движение Заедно за промяна“.